sunnuntai 27. toukokuuta 2012

150

Sataviisikymmentä.

Se on määrä ihmisiä, joiden kanssa pystyisit istumaan kahville tai drinksulle sattumalta törmätessäsi heihin kaupungilla ilman, että se tuntuisi omituiselta.

Tässä vaiheessa käyt tarkastamassa omien Facebook-kavereidesi määrän. Itselläni niitä oli 333. Social butterfly-poikaystävälläni mahtavat 736. Jos alat todella laskemaan ja karsimaan Facebook-kavereistasi niitä, joiden kanssa voisit sattumalta istua drinksulle, määrä olisi todennäköisesti noin 150 henkeä.

150 pitää paikkaansa melkein aina. Toki jos olet yltiösosiaalinen ja ystävystyt ihmisiin helposti, voi tuntua aivan luontevalta istua kahvittelemaan useamman kuin 150 henkilön kanssa, mutta useissa tapauksissa kahvittelun toinen osapuoli saattaisi tuntea olonsa epämukavaksi.

Lukua 150 on tutkittu paljon. Jo muinaisissa kylissä asukkaita oli keskimäärin 148,4. Myös useat sotilaalliset suunnittelijat ovat päätyneet siihen, että yli 200 hengen taisteluryhmä ei toimi hyvin yhdessä, sillä he eivät pysty kunnolla tutustumaan toisiinsa.


"Kun joukot kasvavat 150 henkilöä suuremmiksi, ihmisistä tulee vieraita toisilleen"

- Uskonnollinen ryhmä hutteriitit


Uskonnollinen ryhmä hutteriitit on noudattanut jo vuosisatojen ajan tätä maagista 150 ihmisen sääntöä. Heidän mukaansa ryhmän ylittäessa 150 ihmisen rajan, tapahtuu jotain mystistä, joka vaikuttaa negatiivisesti ryhmän toimintaan. Tämän vuoksi 150 ihmisen kohdalla he jakavat yhteisönsä kahdeksi pienemmäksi ja aloittavat ryhmien toiminnan alusta. Tätä samaa ajatusta moni voisi mielestäni hyödyntää esimerkiksi yrityksen toiminnassa.




Kuvassa Herra Gladwell


Näiden esimerkkien lisäksi 150 -säännöstä on olemassa monia muita käytännön esimerkkejä, joihin voit tutustua esimerkiksi lukemalla Malcolm Gladwellin romaanin Leimahduspiste.

150 -sääntö osoittaa, että ryhmän koko on yksi erittäin merkittävä ja huomioitava asiayhteystekijä, jolla voi olla vaikutusta moneen asiaan, kuten työyhteisön toimintaan tai yrityksen pyörimiseen.


Loppuun haluan todeta vain, että pidä huolta omista 150 ihmisestäsi, sillä hyvillä kontaktisuhteilla tulet pääsemään elämässä vielä pitkälle. Trust me.



Kesäterkuin, Milla :)


Ps. Kuva Googlen kuvahausta.

1 kommentti:

  1. Tämä on niin totta! Häitänikin suunnitellessa kyllä alkaa läheiset ihmiset loppumaan siinä 150 jälkeen :D Ja kun laskee esim Facessa synttärionnittelujen määrää, ei ne kaikki 500 kaveria kyllä onnittele, että ne hiukan yli 100 luultavasti :) 150 on vielä jotenkin helppo käsitellä ja muistaa :D

    VastaaPoista