tiistai 5. kesäkuuta 2012

Kuittia kiitos!


Koko kevään on kohistu kauneudenhoitoalan harmaasta taloudesta. Ongelma ei niinkään ole pimeässä palkanmaksussa, vaan kuitittomassa kaupassa. Ensimmäisenä asiasta uutisoi Turun Sanomat 25.2.2012, jonka jälkeen asia on herättänyt keskustelua monessa eri median kanavassa. Turun Sanomissa kerrotaan, että Työ- ja elinkeinoministeriö on perustanut työryhmän tutkimaan asiaa ja luonnollisesti keksimään keinot kassan sekä kirjanpidon ohimyynnin pois kitkemiseksi. Itse olen sitä mieltä, että jokaisesta ostotapahtumasta tulee saada kuitti. Ilman sitä ei ole mahdollista esimerkiksi vaihtaa ja palauttaa viallista tai muutoin väärää tuotetta myyjälle. Takuu loppuu, kun takavalot poistuvat silmänkantavasta. Ei hyvä... Kuitti antaa mielestäni takuun laadusta ja siitä, että myyjällä on munaa ottaa vastuu myymästään tuotteesta tai palvelusta. 


Yrittäjällä ei tällä hetkellä ole velvollisuutta antaa kuittia asiakkaalleen. Turun Sanomissa kerrotaan, että Suomen hiusyrittäjät sekä Suomen kosmetologien yhdistys suhtautuvat kuitinantopakkoon myönteisesti. Hiusyrittäjät kertovat järjestönä olleensa alun alkaen kuittipakon kannalla. Parturi-kampaamoala työllistää noin 12 500 yrittäjää ja alan liikevaihto on noin 513 miljoonaa euroa. Harmaan talouden osuus tästä veikataan olevan noin 20 prosenttia liikevaihdosta. Mielestäni 20 prosenttia noin suuresta liikevaihdosta on aika suuri summa!! Turun Sanomissa käytetään esimerkkinä turkulaista Clipp-huone Oy parturi-kampaamoa, jossa kuitin antaminen asiakkaalle on itsestäänselvyys. Näin pitäisi ollan jokaisessa alan yrityksessä, joten mallia voi ottaa tästä monin tavoin edistyksellisestä yrityksestä. 


Itselleni tuli mieleen opinnot ammattikoulussa. Niihin kuului yritystoimintaa, mutta näin jälkeenpäin ajatellen erittäin pintapuolisesti. Monista parturi-kampaajista tulee yrittäjiä, joten opintokokonaisuutena liiketoiminta voisi olla laajempikin. Tietenkin jokainen maalaisjärjellä ajatteleva tietää, että kuitit myynti- ja ostotapahtumasta ovat pakollisia, mutta ehkä asiasta olisi voinut olla enemmän keskustelua jo silloin. Konkreettisia esimerkkejä mitä tapahtuu, jos jää lain kouralle kiinni keplottelusta. Uhkakuvat tehoavat aina :D 


Hyvää kesää kaikille ja muistakaa kuitit :) 

1 kommentti:

  1. Kyllä sitä huomaa varsinkin kaho-alalla että kavereille ja tuttaville tehdään paljon "pöydän alla" maksettuja palveluja, olen kuullut monelta, että jotkut asiakkat oikein vaativat, että "en mitään kuittia tarvitse, että laitat taskuusi vaan niin saat kunnon rahat käteesi". Alvin korkeus tietenkin lisää sitä, enkä usko että pikku kampaamon omistajalla olisi varaa elää kovin leveästi, jollei tekisi muutamia pimeitä kauppoja. Valitettavaa, mutta totta. Ilmeisesti raksa-alalla tätä tapahtuu myös paljon.

    VastaaPoista